Strategi pujuk rayu dalam perkahwinan : tanggapan dan pengalaman lelaki Melayu dalam konteks komunikasi interpersonal / Hariyati Ariffin - Ariffin, Hariyati (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Kajian awal strategi pujuk rayu dalam perkahwinan dari sudut Komunikasi Interpersonal ini bertujuan mengenalpasti pendekatan dan tanggapan lelaki Melayu berkaitan konsep pujuk rayu dan ekspresi kasih sayang dalam rumahtangga. Kasih sayang dan keintiman adalah resepi mengeratkan hubungan pasangan yang berkahwin, lebih-lebih lagi apabila perkahwinan menjangkau satu tempuh yang lama. Dalam menzahirkan rasa kasih sayang dan keintiman pasangan yang berkahwin peranan komunikasi interpersonal amat penting sebagai medium mengeratkan untuk membaja perasaan kasih dan cinta dalam rumahtangga. Tanggapan umum mengenai sikap lelaki Melayu dalam mempraktikkan kasih sayang terhadap pasangan atau isteri amat jauh berbeza daripada lelaki Barat yang dikatakan lebih penyayang dan mudah meluahkan kasih sayang. Secara umum Lelaki Melayu disifatkan kurang meluahkan kasih saying dan ego dengan kedudukan mereka sebagai ketua keluarga. Sistem nilai masyarakat kita yang berpegang pada agama dan budaya amat berbeza dengan masyarakat Barat yang sangat terbuka dalam ekspresi kasih saying. Disebabkan itu, ramai beranggapan lelaki Melayu sukar meluahkan rasa kasih saying dan tidak begitu mengambil berat terhadap perasaan isteri. Seringkali kajian mengenai sikap lelaki Barat turut dirujuk sebagai suatu luahan rasa semua lelaki dan dianggap mewakili semua lelaki di dunia. Bagaimanapun lelaki Melayu sebenarnya mempunyai keunikan tersendiri dalam mengamalkan strategi pujuk rayu dengan pasangan mereka bagi mengekalkan keharmonian sebuah rumahtangga. Pengaruh budaya dan agama mencorakkan cara lelaki Melayu mengamalkan strategi pujuk rayu dan berkasih sayang dengan isteri mereka. Oleh itu, kajian ini akan menggunakan kaedah kualitatif dimana temuramah secara mendalam atau indepth interview dijalankan keatas 8 orang informan lelaki yang sudah berkahwin. Mereka berusia antara 35 hingga 60 tahun, dan telah berkahwin selama lebih 10 tahun dan tinggal disekitar lembah klang. Antara yang akan dikaji ialah cara dan pendekatan Interpersonal yang digunakan oleh informan dalam mengekalkan keharmonian rumahtangga mereka melalui strategi pujuk rayu dan luahan kasih sayang terhadap isteri mereka.