Peranan komunikasi visual dalam perpaduan Melayu / Prof. Madya Dr. Ghazali Daimin - Daimin, Ghazali (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Dunia politik dan elemen komunikasi visual sememangnya tidak dapat dipisahkan khasnya semasa tempoh kempen sesuatu pilihan raya rancak dijalankan. Di Amerika Syarikat sebagai contohnya, komunikasi visual termasuk (iklan politik) atau juga dikenali sebagai political ads telah lama dipraktikkan dalam kempen-kempen pilihan raya Presiden. Puluhan jutaan ringgit dibelanjakan dalam mencetak visual grafik seperti poster malah iklan di televisyen (Syzbillo & Hartenbaum, 1976). Di Malaysia, sejak pilihan raya umum ke 10 (1999), senario komunikasi visual semasa kempen pilihanraya di Malaysia sedikit sebanyak telah mengubah lanskap komunikasi visual (media) di mana terdapat begitu banyak sekali paparan iklan politik di suratsurat khabar tempatan. Kempen pilihan raya melalui surat khabar tempatan bermula pada 21 November 1999 melalui Berita Harian, Star, New Straits Times, Utusan Malaysia, Sin Chew Jit Poh serta Nanyang Siang Pau. Oleh itu, tidak dapat dinafikan, komunikasi visual (iklan politik) telah menjadi salah satu komponen penting di dalam kempen pilihan raya (Miskin & Grant 2004). Di Malaysia, terdapat sebanyak tiga puluh satu (31) parti-parti politik aktif yang berdaftar dimana dua puluh (20) darinya terdapat di Semenanjung Malaysia, manakala enam (6) di Sabah dan lima (5) di Sarawak (Suruhajayan Pilihanraya Malaysia-SPR, 2009). Secara umumnya, kebanyakkan parti-parti politik utama yang wujud di Malaysia adalah didokongi oleh orang-orang Melayu atau Bumiputera. Sebagai contohnya, UMNO sememangnya parti yang dimiliki oleh kaum Melayu. Begitu juga dengan parti PAS, dimiliki oleh kaum Melayu. Namun begitu, kedua-dua parti terbesar kepunyaan orang-orang Melayu ini mempunyai sejarah tersendiri terutamannya dari segi jalinan ukhuwah atau persahabatan. Jalinan ukhuwah adalah tidak begitu baik dek perbezaan fahaman politik semenjak dahulu sehingga sekarang. Oleh itu, kertas kerja ini dihasilkan adalah mengkaji bagaimana elemen-elemen dalam komunikasi visual boleh berperanan dalam menyatupadukan orang-orang Melayu yang mempunyai kefahaman serta tarbiah yang berbeza dalam fahaman politik mereka. Di antara elemen-elemen yang komunikasi visual yang akan dibicangkan secara terperincinya ialah gambar, warna, huruf, susunan reka letak, lambang/simbol, audio, tanda serta tipografi itu sendiri. Di antara mediummedium yang akan digunapakai dalam kajian ini ialah surat khabar, banner, bunting, poster, laman sesawang, flagline, billboard, iklan di media cetak & elektronik. Penyelidik berharap, kajian ini sedikit sebanyak akan dapat memberi sedikit formula atau blueprint bagaimana komunikasi visual akan dapat membantu dalam mewujudkan perpaduan di antara orang-orang Melayu yang telah sekian lama bertelagah akibat perbezaan fahaman politik masing-masing. Satu titik resolusi perpaduan perlu dibina agar orang-orang Melayu kembali bersatu demi perpaduan ummah seterusnya dapat mempertingkatkan syiar islam serta politik orang-orang Melayu di negara bertuah Malaysia ini.