Dasar kepimpinan Najib : model transformasi ke arah kesejahteraan global / Samsudin Wahab ... [et al.] - Wahab, Samsudin; Shahibi, Mohd Sazili; Ali, Juwahir; Abdullah, Hasan (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Kajian konsep ini melihat pendekatan model transformasi dalam amalan politik dan pentadbiran Najib. Pendekatan ini bermula sejak era pemerintahan Tun Razak, dimantapkan lagi pada era Tun Mahathir menampakkan model transformasi ini menjadi popular berbanding beberapa teori awal seperti altruisme. Model transformasi mempunyai paradoksi tersendiri yang akan akhirnya membawa kepada sistem pemerintahan baru yang berkesan dan sesuai dengan keperluan zaman. Kertas ini membuat rumusan mengenai model politik transformasi Najib yang lebih menampakkan variasi yang menyeluruh kepada pembangunan modal insan, pembangunan ekonomi yang merupakan teras kepada kekuatan pentadbiran. Transformasional Najib telah berjaya memikat pelaburan asing, meningkatkan pusingan wang dalam ekonomi serta menyakinkan rakyat terhadap kemampuan kerajaan sedia.