Bangkitlah wahai remaja Melayu / Leylawati Joremi - Joremi, Leylawati (Institut Pemikiran Dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Remaja dan belia merupakan aset penting negara. Mereka adalah generasi pemimpin di masa hadapan yang diharap dapat meneruskan kesinambungan kegemilangan negara. Namun remaja Melayu ramai yang leka dan lalai hingga terjerumus ke kancah kurang sihat. Setelah lebih separuh abad meniti usia kemerdekaan, ternyata masyarakat Melayu masih gagal menguasai ekonomi tanah air sendiri. Oleh itu kesedaran di kalangan individu penting tidak mengira peringkat usia dalam lapisan masyarakat kerana keghairahan menyalahkan pihak lain hanyalah sekadar alasan untuk melepaskan diri dari dibelenggu rasa bersalah. Tanggungjawab membina jati diri individu dan remaja khususnya memang bermula dari didikan ibu bapa yang meliputi aspek agama dan kehidupan, kemudian pendidik pula menggalas tugas mengajar erti teori dan hakikat. Akhirnya pemimpin negara yang bertanggungjawab menggaris polisi dan dasar yang boleh meningkatkan prestasi diri dan produktiviti. Namun segala usaha ini akan sia-sia jika remaja itu sendiri tiada kesedaran untuk memperbaiki diri sendiri.