Persepsi terhadap kredibiliti maklumat politik di internet dalam kalangan generasi muda / Mohd Sazili Shahibi ... [et al.] - Shahibi, Mohd Sazili; Hussin, Nurhayati; Mohd Noor, Hamka; Mohd Hanafiah, Muhammad Saufi (Institut Pemikiran Dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Keputusan Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) tahun 2004 adalah satu kejutan besar kepada ramai orang, terutama kepada parti pemerintah utama, Barisan Nasional (BN). Teknologi Internet pertamad kali digunakan secara meluas oleh parti-parti politik untuk menyampaikan maklumat kepada pengundi dengan tujuan melakukan serangan politik di antara satu sama lain untuk mendapatkan sokongan. Pengaruh maklumat politik di Internet melalui blog dan aplikasi lain di internet menjadi antara faktor-faktor yang telah mempengaruhi persepsi pengundi terutamanya pengundi golongan generasi muda. Kajian ini tertumpu kepada persepsi mengenai kredibiliti maklumat politik dari internet di kalangan generasi muda melayu (pelajar UiTM). Kajian ini menggunakan data primer yang diperolehi dengan cara mengedarkan borang soal selidik menggunakan teknik persampelan mudah. Sampel seramai 509 orang pelajar terlibat dalam kajian ini. Ujian khi-square kebebasan telah digunakan untuk mengkaji hubungan antara pelajar-pelajar yang melayari internet berminat dengan maklumat politik dan persepsi pelajar terhadap kebolehpercayaan, keadilan, ketepatan, kepentingan dan kedalaman maklumat politik di internet. Analis Regresi linear berganda telah digunakan untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi persepsi pelajar terhadap kredibiliti maklumat politik di internet. Kajian ini menunjukkan bahawa pelajar-pelajar yang melayari internet berminat dengan maklumat politik tetapi bergantung kepada thap kebolehpercayaan, keadilan dan ketepatan maklumat politik di internet. Penyebaran dan sumber maklumat politik secara signifikan mempengaruhi persepsi pelajar terhadap kredibiliti maklumat politik dari Internet.