Sistem kawalan pembangunan di luar kawasan pihak berkuasa tempatan. kes kajian: daerah Petaling / Ezzuddin Hassan - Ezzuddin, Hassan (1992)
Rancangan Struktur Daerah Petaling dan Daerah Klang merupakan salah satu Pembangunan alat yang di gunakan oleh Pejabat Sebahagian Kawalan Daerah Petaling (436 km persegi), Majlis Daerah Petaling (26 km persegi), Majlis Perbandaran Shah Alam (53.1 km persegi), Majlis Perbandaran Petaling Jaya (45.3 km persegi) dan sebahagian Kawasan Majlis Perbandarsun Klang (0.44 km persegi). Manakala 19 km persegi kawasan Daerah Petaling adalah di bawah Rancangan Struktur Bangi. Persoalannya, adakah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang di kenali juga sebagai Pihak Berkuasa Perancangan Tempa tan (PBPT) seperti PDP, MDP, MPSA dan MPPJ ini mengamalkan dan menjadikannya sebagai alat kawalan yang benarbenar praktis? Bagaimana pula keadaannya jika pembangunan yang hendak di laksanakan di Luar Kawasan PBT. Siapakah yang berhak dan yang layak di beri kuasa untuk mengawal, mengurus dan mentadbir untuk kawas