Pembangunan semula Taman Rekreasi Tasik Bukit Besi / Che Ku Rozita Che Ku Daud - Che Ku Rozita, Che Ku Daud (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1993)
Kawasan rekreasi telah menjadi satu keperluan hidup bagi manusia terutama bagi penduduk di kawasan bandar. Manusia di zaman dahulu tidak mementingkan aktiviti rekreasi kerana kehidupan hariannya dipenuhi dengan bekerja. Tetapi buat masa ini ke semua sikap yang terdapat di zaman dahulu terhadap masa lapang telah berubah dan orang ramai mula mengisi masa lapang dengan berekreasi. Ini menyebabkan permintaan terhadap kawasan rekreasi semakin bertambah dan ia telah menjadi sebahagian daripada pendapatan negara dari sektor pelancongan. Oleh itu Pihak Kerajaan perlu menekankan terhadap sektor pelancongan dengan memajukan kawasan-kawasan rekreasi yang mempunyai potensi untuk dibangunkan . Dalam menjadikan satu kawasan tasik sebagai kawasan rekreasi, perancangan dan pengurusan adalah perlu supaya sesebuah taman rekreasi itu berjaya. Penyediaan kemudahan -kemudahan untuk berekreasi merupakan satu faktor yanrg terpenting di dalam menjamin sesebuah kawasan rekreasi tersebut mendapat sambutan dari pengunjung. Perancangan aktiviti-aktiviti di dalam sesebuah kawasan rekreasi adalah satu perkara yang perlu diberi perhatian bagi memberikan kepuasan yang maksima kepada pengunjung