Sistem maklumat berkomputer dalam perejenan harta tanah (perisian Dbase III plus) / Azharudin Haji Mohd Ariffin - Azharudin, Haji Mohd Ariffin (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1991)
Peranan maklumat dalam sesuatu organisasi moden dewasa ini tidak boleh diperkecilkan. Kejituan dan ketepatan maklumat-maklumat yang dihasilkan boleh mestbantu mendapatkan keputusan yang baik dan tepat. Data-data yang didapati perlu dikumpul, dipilih, diolah dan diuji secara saintifik bagi memastikan Biaklumat yang dihasil benar-benar berguna, sesuai dengan keputusan yang akan diambil. Tidak dapat tidak, tindak tanduk para pelaksana keputusan sangat dipengaruhi oleh sistem yang melibatkan proses-proses sepertimana yang dinyatakan di atas.