Senibina tradisional Melayu di Permatang Tok Jaya. Falsafah dan pengaruh / Azmi Mansor - Azmi, Mansor (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1988)
Senibina tradisional Melayu di Kampung Permatang Tok Jaya khususnya mempunyai ciri~ciri yang tersendiri samada dari segi rupabentuknya ataupun perancangannya di dalam komuniti kampungan Secara langsung ianya adalah dipengaruhi oleh corak kehidupan seharian penduduk tempatan yang kebanyakannya bekerja sebagai pesawah padi, Disebabkan inilah ujudnya 'Kampung Permatang........ ' „ Konse'p perancangan rumah tradisional Helayu di Kampung Permatang Tok Jaya juga mempunyai keunikannya yang tersendiri, di nana ianya banyak dikaitkan dengan aspek-aspek kehidupan serta Keaganiaan orang-orang Melayu