Pengaruh agama Hindu-Buddha dan kesan peninggalannya terhadap senibina candi Lembah Bujang / Azman Samsuri - Azman, Samsuri (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1987)
Semenanjung Tanah Melayu, sejak permulaan abad tahun masehi lagi merupakan suatu kawasan di Asia Tenggara yang penting dalam kegiatan perdagangan purba, Kedudukan di tengahtengah perjalanan di antara Timur dan Barat menyebabkan ramai. ahli pelayaran singgah di pelabuhannya Melalui sumber-sumber asing seperti tulisan taburan wangsa negeri China sejak abad ketiga T.M. lagi. Kita dapat mengetahui sebelum abad kelina atau keenam T.M. lagi telah muncul beberapa negeri purba seperti Tun Sun, Pan-Pan, Chih-tu dan Lang-ya-hsiu di bahagian utara Semenanjung Tanah Melayu serta kawasan pinggirnya di Segenting Kra. Tetapi oleh sebab maklumat yang diberikan tentang kedudukan geografi negeri-negeri purba tidak begitu jelas aaka tempat-tempat itu masih tidak dapat ditetapkan lagi.