Perancangan dan senibina masyarakat bendang di daerah Kerian selepas kemerdekaan 1957 / Azman Zainon Abidin - Azman, Zainon Abidin (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1988)
Kalian mengenai warisan dan kebudayaan Melayu memang banyak dilakukan sejak zarnan kolornial lagi dan ianya masih berterusan hingga kini. nebiasaannya skop kajian sejarah dan kebudayaan lebih bertumpu kepada aspek umum seperti politik, ekonomi dan kebudayaan semasa. Jarang sekali yang menyuntuh tentang senibina.