Bentuk-bentuk perniagaan di Malaysia / Deborah Susanne Disimon and Dyg. Sandrawati Abg. Josmani - Disimon, Deborah Susanne; Abg. Josmani, Dyg. Sandrawati (MEDEC, 1997)
Organisasi perniagaan di Malaysia dapat dikategorikan kepada empat jenis : * Perniagaan yang ditubuhkan dibawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (pindaan 1978) dan Kaedah-kaedah Pendaftaran Perniagaan 1957 * Ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965. * Ditubuhkan di bawah Akta Koperasi 1948. * Ditubuhkan di bawah Akta Parlimen atau Enakmen Kerajaan Negeri.