Kajian perbandingan : Penggunaan bahan Petroliam jenis premium diantara Syarikat-Syarikat minyak di kawasan Subang Jaya / Azizah Hj Muhd Shaari - Muhd Shaari (Hj), Azizah (Faculty of Business and Management, 1980)
Minyak mentah adalah raerupakan satu komponen hidrokarbon.la telah wujud sejak berjuta-juta tahun yang laludalam da3;-ir laut. Air laut .yan,"; man in adalah sesuai untukplankton membiak. Plankton adalah sejenis bahan organikyang raerupakan punca minyak asli yang dihasilkan. Planktori-plankton ini akan hidup membiak dan kenmdian mati dan berkumpul di dasar laut. L'pisan-lapiaan plankton yang uiat i ini kemudiannya dil'puti pula oleh lapisan-lapsan pasir dan tanah. Lapisan demi lapisan meliputi permukaan laut menjadikan ianya semakin teba.1.