Kajian kesuaian dan peranan kompleks membeli belah di kawasan perumahan kajian kes : Alpha Angle Wangsa Maju / Azhar Razali - Azhar, Razali (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1994)
Femblnaan kompleks membeli-belah di masa kini semakin bertambah selaras dengan pertambahan penduduk. Kajian ini mengkaji kesesuaian dan peranan komplek membelibelah ini di kawasan perumahan. Kes kajian adalah Kompleks Alpha Angle yang terietak di Bandar Baru Wangsa Maju. la dikelilingi oleh kawasan-kawasan perumahan di sekitarnya seperti Wangsa Maju Seksyen 1, Wangsa Maju Seksyen 2r Desa Setapak dan Iain-lain lagi. la terdiri daripada perumahan flet kos rendah dan juga apartment.Kajiselidik yang digunakan di dalam kajian ini adalahkajiselidik pengamatan dan juga kajiselidik pengunjung.Pengamatan yang dibuat adalah ke atas corak dan rekabentuk bangunan, jenis-jenis perniagaan dan sebagainya. Kajiselidik pengunjung adalah dilakukan ke atas 40 orang responden yang berkunjung ke situ. Dari kajiselidik yang dijalankan, penemuan menunjukkan bahawa kompleks membeli-belah ini adalah berfungsi sebagai pusat tumpuan bagi penduduk-penduduk sekitar di mana mojoriti pengunjung adalah datang dari kawasan Wangsa Maju itu sendiri. Masalah--masalah lain yang terdapat di sini adalah seperti barangan jualan, Tempat Letak Kereta dan Iain-lain lagi.