Lanskap persekitaran jalan / Aswadi Aswad Alias - Aswadi Aswad, Alias (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1992)
Lanskap yang terdapat di persekitaran bandar kebanyakanya tertumpu di kawasan yang berhampiran dengan jalan dan di seke1iling bangunan. Perletakkan Lanskap ini adalah kerana memenuhi beberaps. tujuan utama seperti untuk tujuan estetika,mengawal laluan, perlindungan, hadangan dan sebagainya. Untuk mencapai mat lamat diatas maka perletakkan dan pembentukkan lanskap di persekitaran jalan memerlukan pongolahan yang baik yang dapat memberi fungsi yang tertentu di samping mengLndahkan lagi suasana persekitaran bandar.