Rumah buluh, satu warisan senibina tertua di negeri Perak / Anuarol Khairi Saad - Anuarol Khairi, Saad (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1985)
Kajian akhir ini merupakan salah satu daripada syarat sebagai memenuhi kehendak Jabatan Senibina bagi penganugerahan diploma kepada pelajar-pelajar tahun akhir diploma senibina, Topik kajian yang dipilih adalah mengenai senibina rumah buluh. Topik ini dipilih adalah diatas kesedaran penulis terhadap petapa pentingnya semua golongan masyarakat untuk mengetahui tentang senibina tradisional di Malaysia yang semakin pupus. Kajian ini dibuat sebagai memperkenalkan semula dan melihat secara ringkas satu bentuk rumah tertua di negeri Perak.