Lapuran Pengarah Institiut Teknologi MARA Julai 1972 hingga Jun 1973 / Institiut Teknologi MARA - ITM, Institut Teknologi MARA (Institut Teknologi MARA, 1973)
Dalam tahun 1956 Dewan Latihan RIDA yang mendahului ITM, merupakan sebuah pusat percubaan yang menganjurkan kursus singkat di bidang perdagangan dan perusahaan dirumah kepada 25 belia desa berpendidikan Inggeris. Dalam tahun akademik 1972/73 ITM menganjurkan 56 kursus di bidang profesional, teknik dan sains kepada lebih 3,500 pelajar. Bilangan siswazah juga adalah sejajar dengan bertambahnya bilangan pelajar. Dalam tahun 1964seramai 50 pelajar dari empat kursus mendapat ijazah. Dalam tahun 1973 pula 391 pelajar dari 28 kursus lulus dan lebih 200 pelajar meninggalkan ITM dengan kelulusan separa. Kadar pengeluaran siswazah ITM akan meningkat 1,000 orang setahun dalam beberapa tahun lagi dengan bertambahnya kursus profesional dan separa profesional yang terpilih. Pada mulanya ITM terletak di bawah tanggungjawab Bahagian Latihan MARA. Tidak dijangka samasekali ITM berkembang dan memainkan peranan dan mempunyai kedudukan seperti sekarang. Pengawalan ITM telah dipinda melalui satu peraturan khas di mana ia diletakkan di bawah tanggungjawab Menteri Pembangunan Luarbandar melalui Majlis Pentadbir. Meskipun dari segi pentadbiran ITM sekadar mempunyai hubungan dengan MARA tetapi hakmilik harta masih di bawah kuasa MARA. Oleh itu Majlis Pentadbir hendaklah diberi kuasa penuh di bawah undang-undang bertulis yang membolehkannya berkuasa ke atas hakmilik harta dan mentadbir urusan-urusannya agar sesuai dengan kedudukan ITM di peringkat pelajaran tinggi. Hal ini boleh dilakukan dengan meminda Akta MARA. Malah supaya nampak jelas ITM dipisahkan dari MARA namanya juga hendaklah ditukar, dengan nama yang dicadangkan Malaysia Institute of Technology