Laporan Tahunan UiTM 2002 - UiTM, Communications Department (Universiti Teknologi MARA, 2002)
Tahun 2001 yang lalu menyaksikan bagaimana perancangan, strategi dan penstrukturan akademik disusun dengan teliti mengikut fasa-fasa tertentu. Melalui fasa pertama (2001), 21 Strategi Pengukuhan Universiti Teknologi MARA Abad 21, UiTM memperkukuh setiap aspek pengurusan dan pentadbiran dalam usaha untuk melonjakkan universiti ini sebagai universiti terbaik di negara ini dan berkelas dunia. Kesedaran ini amat penting terutamanya dalam memikirkan suasana pendidikan tinggi pada hari ini yang dicorakkan oleh kira-kira 9 buah universiti swasta, 685 buah kolej swasta, dan 15 buah universiti awam. Dengan demikian, sebagai strategi sokongan, tahun 2002 telah dilancarkan "Tahun Lonjakan - yang merupakan fasa kedua - bagi membawa UiTM ke tahap tertinggi. Peranan serta tanggungjawab tersebut tentunya bukan sahaja telah diusahakan oleh pengurusan tertinggi UiTM semata-mata malah memperlihatkan komitmen dan kesedaran serta usaha secara kolektif daripada kalangan semua warga UiTM. Sepertimana dilaporkan, banyak kejayaan telah dicatatkan pada sepanjang tahun 2002 yang lalu.