Laporan Tahunan UiTM 2001 - UiTM, Communications Department (Universiti Teknologi MARA, 2001)
Pembangunan manusia merupakan antara keutamaan yang diberikan dalam usaha mengembangkan peranan UiTM, sekaligus memajukan institusi tersebut demi pembangunan anak bangsa.Soal pembangunan manusia berkait rapat dengan pencapaian yang boleh dicecah oleh UiTM. Selain berperanan sebagai pelancar kemajuan fizikal, pembangunan manusia dilihat sangat penting kerana ia sangat perlu dalam usaha untuk menyuntik falsafah dan kepercayaan yang mendorong sesuatu bangsa untuk berjaya dan cemerlang.Di UiTM, pembangunan manusia dilihat sebagai satu proses yang berkesinambungan. Program-program latihan umpamanya, yang disusun untuk mempertingkat kemahiran dan pengetahuan staf, bukanlah bermaksud sebagai satu siri latihan semata-mata, malah adalah bertujuan untuk membentuk peribadi staf dan pelajar yang berfikir secara holistik sambil mensyukuri nikmat yang ada.Penerapan Falsafah, Nilai Murni & Terpuji