Laporan Tahunan 1999 / Universiti Teknologi MARA - UiTM, Universiti Teknologi MARA (Universiti Teknologi MARA, 1999)
Tahun 1999 merupakan satu tahun yang bersejarah bagi universiti ini. Pada 26 Ogos, 1999, Perdana Menteri YAB Dato ' Seri Dr Mahathir Mohamad mengumumkan pertukaran nama ITM kepada Universiti Teknologi MARA. Pengumuman bersejarah ini telah dibuat di Perhimpunan Perdana Siswazah ITM bersama YAB Perdana Menteri di Stadium Malawati, Shah Alam. Dengan pertukaran ini, ITM kini dikenali dengan Universiti Teknologi MARA (UiTM). Pertukaran ini merupakan satu pengiktirafan terhadap kemampuan institusi ini melahirkan graduan bertaraf universiti serta berkualiti. Bersempena dengan pertukaran ini UiTM juga telah melancarkan logo barunya.Bacaan kali pertama Akta ITM (Pindaan) telah dilakukan di Dewan Rakyat pada 4 Nov. 1999. Akta ini adalah amat bersejarah kerana di bawah Fasal 23 Akta tersebut, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ialah Canselor UiTM.Tahun 1999 juga bersejarah dari segi kunjungan para pembesar negara. Acara yang paling terkemuka ialah Lawatan: DYMM SPB Yang di-Pertuan Agong serta Permaisuri, dan lawatan Perdana Menteri. Selain itu UiTM juga dikunjungi oleh para pembesar negara asing seperti Duta Perancis dan Pemangku Persuruhjaya Tinggi Australia. UiTM juga menerima lawatan dari universiti seberang laut termasuk Jerman, Perancis, Korea, China, New Zealand dan United Arab Emirates