Laporan Tahunan 1988 / Institut Teknologi MARA - ITM, Institut Teknologi MARA (Institut Teknologi MARA, 1988)
Sejarah Institut Teknologi MARA bermula dengan penubuhan Dewan Latihan RIDA dalam tahun 1956 yang bertujuan untuk memberi latihah dan pendidikan dalam bidang perusahaan dan perniagaan untuk membolehkan anak-anak bumiputera dari luar bandar mencebur diri dalam bidang-bidang tersebut. Seramai 25 orang pelajar telah diterima unyuk mengikuti pengajian London Chamber of Commerce (Peringkat Permulaan) dan dalam perusahaan mambuat tali tersebut