Pengaruh Bahasa Inggeris terhadap kecemerlangan pelajar : kajian di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kedah, Kampus Sungai Petani / Noor Saliza Zainal - Zainal, Noor Saliza (Universiti Teknologi MARA Kedah, Sungai Petani, 2002)
Kajian ini bertujuan untuk melihat peranan Bahasa Inggeris dalam menentukan kecemerlangan pelajar di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kedah, Kampus Sungai Petani. Ini adalah suatu kajian lapangan berdasarkan kepada kajian keratan rentas. Teknik analisis kajian yang dlgunakan adalah teknik deskriptif, korelasi dan analisis regresi. Hasil kajian menunjukkan bahawa peranan Bahasa Inggeris dalam menentukan kecemerlangan pelajar mempunyai koretasi positif dengan faktor minat pelajar terhadap Bahasa Inggeris. Sebaliknya, kajian mendapati bahawa faktor kesukaran untuk menguasai Bahasa Inggeris pula berkolerasi secara negatif dengan peranan Bahasa Inggeris dalam menentukan kecemerlangan pelajar. Hasil analisis regresi pula menunjukkan bahawa 40.5% peranan Bahasa Inggeris dalam menentukan kecemerlangan pelajar dipengaruhi oleh faktor minat pelajar terhadap Bahasa Inggeris. Bagaimanapun, kajian ini mendapati hanya 19% sahaja faktor minat pelajar terhadap Bahasa Inggeris dipengaruhi oleh faktor keluarga dan kesukaran menguasai Bahasa Inggeris.