Terjemahan berita sukan golf dalam 'Berita Harian' Malaysia / Abdul Majeed Hj. Ahmad - Hj. Ahmad, Abdul Majeed (2002)
Kajian ini memberikan tumpuan kepada penterjemahan berita akhbar sukan golf dalam Berita Harian. Kajian ini mengkaji prosedur proses penterjemahan sukan golf. Prosedur tersebut meliputi operasi-operasi linguistik seperti pengguguran maklumat, penggantian leksikal dan rumus penyuntingan sintaksis. Prosedur tersebut ialah komponen penting bagi pihak akhbar mencapai falsafah penyuntingannya yang menjadi landasan penting dalam usahanya menghasilkan output terjemahan yang baik. Kajian ini juga menjawab persoalan kajian seperti kesan terjemahan terhadap makna yang menjurus kepada ketidaktepatan terjemahan serta strategi penterjemahan yang digunakan oleh penterjemah yang sentiasa dikawal oleh 'commissioner'.