Kajian keatas Teluk Batik daerah Manjung sebagai sebuah pusat pelancungan (implikasinya keatas pasaran hartanah persekitaran) / Ainon Jariah Muhamad - Muhamad, Ainon Jariah (1987)
Daerah Manjung atau Daerah Dinding sebagaimana yang Dikenali, dahulu adalah merupakan satu kawasan yang sedang pesat membangun. Ini adalah kerana terpilihnya kawasan ini sebagai pusat pertumbuhan yang diharap akan dapat menaikkan taraf sosio-ekonomi penduduk-penduduk di kawasan tersebut dan bagi Daerah Manjung amnya. Antara projek-projek pembangunan yang telah siap atau yang masih dilaksanakan ialah seperti Pengkalan Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Pengkalan Pol is Marin, Bandar Baru Sri Manjung dan kawasan prindustrian Kampung Acheh.