Sejarah perkembangan Kuala Kangsar dan senibina peninggalan penjajah hingga kini / Aini Zamzamin - Aini, Zamzamin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1985)
Kajian akhir ini raerupakan salah satu syarat sebagai memenuhi kehendak Jabatan Senibina bagi Penganugerahan Diploma Senibina. Topik kajian yang dipilih ialah Sejarah Perkembangan Kuala Kangsar dan Senibina Peninggalan Penjajah Hingga kini. Topik ini dipilih adalah diatas kesedaran terhadap petapa pentingnya semua golongan masyarakat untuk mengetahui akan sejarah perkembangan bandar Kuala Kangsar dan sejarah bangunanbangunan peninggalan penjajah yang telah dibina dalam zaraan kolonial. Antara yang diutamakan dalam kajian ini ialah dari aspek sejarah bandar dan juga sejarah bangunan yang dibina. Kebanyakan bangunan yang dibina adalah bertujuan untuk menemjhatkan jentera pentadbiran British pada masa tersebut di Tanah Melayu.