Suatu kaedah menganggar kos perisian berasaskan spesifikasi formal / Abdullah Mohd Zin, Maridah Mohamad Shah and Abd Malik Md Yusof - Mohd Zin, Abdullah; Mohamad Shah, Maridah; Md Yusof, Abd Malik (Fakulti Teknologi Maklumat dan Sains Kuantitatif, 2001)
Suatu masalah yang sering dihadapi oleh pengurus pembangunan projekperisian ialah tentang anggaran kos bagi membangunkan perisian tersebut. Kertas ini mencadangkan suatu kaedah untuk menganggar kos berasaskan spesifikasi formal Z. Bagi membolehkan kaedah ini digunakan, satu teknik untuk membuat anggaran bilangan baris kod yang dihasilkan oleh suatu perisian telah dikemukakan. Daripada bilangan baris kod ini, anggaran kos dapat dilakukan dengan menggunakan teknik sedia ada, seperti COCOMO. Bagi menunjukkan keberkesanan teknik ini, lima kajian kes telah dilakukan. Kajian kes tersebut menunjukkan bahawa teknik yang dicadangkan ini memberikan hasilyang memberansangkan.