Pendidikan dari perspektif Islam : UiTM menghadapi alaf baru / Dr. Yaacob Yusoff - Yusoff, Yaacob (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Artikel ini hanya bersifat ulasan semula kepada satu agenda yang dilihat masih releven. Agenda pengislaman ilmu adalah telah diterima dengan maksud yang tertentu. Semua pihak melihat hal tesebut sebagai masih memerlukan tindakan yang realistik. la berupa sebahagian dari dasar penerapan nilai nilai Islam oleh kerajaan, walaupun terdedah kepada kritikan dari berbagai sudut. Perbahasan sekarang ialah mencari releven dari segi teori dan agenda tentatif serta tindakan berpotensi. Dalam hal ini, kertas ini cuba memberi rasional dan justifikasi secara ilmiah. Tindakan memerlukan budibicara secara realistik dan teknikal yang sesuai. Dengan itu tulisan ini masih terdedah kepada sebarang kritik. UiTM pula menyebut dengan jelas agenda penerapan nilai-nilai Islam dalam falsafahnya. Kertas ini akan menganalisis secara realistik. Banyak persoalan susulan yang seharusnya menyusur idea ini. la adalah sedikit dari suatu yang termetri secara makro dalam pemikiran-pemikiran para intelektual Islam. Secara mikrocosmik, ia memerlukan kosmologi yang realistik dengan institusi atau lokaliti khusus. Ini memerlukan keupayaan memahami, mengadaptasi dan membuat analisis berbentuk sentisis. Jika tidak ia dilihat sebagai suatu idea yang keawang-awangan. Beberapa faktor prasyarat juga tidak dinqfikan sebagai sesuatu yang amat mest.