Keperluan pengurusan maklumat secara Islam / S. Salahudin Suyurno - Suyurno, S. Salahudin (Pusat Pendidikan Islam UiTM, 2002)
Kebelakangan ini kehendak kepada satu acuan sistem pengurusan maklumat secara Islam amat-amat diperlukan. Ini memandangkan terdapat terlalu banyak kecuaian, kesalahan dan kemudharatan yang berlaku akibat dari pengurusan maklumat secara konvensional. Dunia dihujani dengan maklumat yang pelbagai, profesional maklumat diamanahkan supaya mengurus maklumat secara yang terbaik, pengguna maklumat sentiasa ingin mendapatkan maklumat yang terbaik. Semuanya ini mengharapkan kepada satu sistem pengawalan dan pengawasan yang lebih sempurna. Iaitu satu sistem pengawalan dan pengawasan yang bersifat praktikal dan mempunyai nilai yang bersifat 'holistic'. Kesalahan dan kelekaan manusia mengendalikan maklumat telah mengakibatkan berbagai-bagai masalah. Tidak setakat masalah seperti, 'redundant of informations, information overbad, problem of reliability, problem of applicability, information trust dan pelbagai lagi. Kini masyarakat berhadapan dengan satu zaman di marta maklumat boleh dicapai (diakses) secara mudah (maklumat di hujung jari). Maklumat boleh dijualbeli, maklumat yang bercanggah seperti penyelewengan serta menyelewengkan agama dan yang lebih tragis lagi ialah masyarakat dewasa ini berhadapan dengan satu zaman yang memerlukan kepada penjagaan rohani (spiritual) yang amat rapi.