Prinsip dan etika Islam dalam pemuliharaan alam sekitar / Mohd Nor Mamat - Mamat, Mohd Nor (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Alam sekitar merupakan anugerah Tuhan itntuk diuruskan oleh penghuninya secara bijak. Hari ini, pelbagai isu tentang alam sekitar, krisis dan konflik interaksi antara entiti dalam ekosistem terutamanya manusia diperkatakan di mana-mana. Ini mendesak kepada perlunya perbincangan berkaitan etika dan perundangan bagi memastikan pembangunan mapan alam sekitar dipelihara dan terjamin. Prinsip dan etika pemuliharaan alam sekitar telah sedia dibincangkan di dalam nas: selebihnya adalah untuk diekstrakkan ke dalam bentuk aplikasi. Kertas ini membincangkan beberapa prinsip yang jelas terkandung di dalam nas sebagai asas dan pandnan kepada pembangunan etika alam sekitar dalam bentuk aplikasi masa kini.