Kesinambungan ajaran agama Samawi – menurut perspektif Old Testament, New Testament dan the Last Testament (Al-Qur'an) / Ghafarullahudin Hj. Din - Din, Ghafarullahudin (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Esei ini bertujuan melihat kedudukan tuntutan penghayatan perintah Allah Subhanahu Wa Ta'ala dalam Old (Kitab Perjanjian Lama), New (Kitab Perjanjian Baru) dan Last (al- Qu'an) testament. Esei ini turut memberi tumpuan terhadap peranan Rasul yang diutus Allah Subhanahu Wa Ta 'ala untuk diikuti dan ditaati manusia.