Seni bina masjid di Malaysia / Fairuzah Hj. Basri - Basri, Fairuzah (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Artikel ini bertujuan menjelaskan keunikan seni bina masjid peninggalan silam dan binaan masa kini di Malaysia yang tertumpu kepada dri-ciri khas binaan masjid seperti bumbung, kubah, menara, mimbar dan mihrab. Di samping itu, binaan masjid juga menampakkan keindahan yang dapat dilihat pada hiasan yang terdapat di masjid, iaitu seni ukir dan seni khat yang melambangkan kehalusan seni budaya Melayu dan keunggulan seni bina negara Islam lain.