Wang dari perspektif Islam dan konvensional / Ezani Yaakub - Yaakub, Ezani (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Artikel ini akan menumpukan kepada beberapa perkara berhubung dengan mata wang sejak dari awal Islam sehinggalah ke zaman kini. Persoalan mata wang ini amat penting kerana ia akan memberikan kesan langsung dalam kehidupan. Masalah perdagangan mata wang dan isu-isu semasa berkaitan dengan masalah wang juga akan dibincangkan, khususnya dari aspek kelemahan yang wujud. Tumpuan juga akan diberikan kepada aspek perbezaan antara sistem mata wang Islam dan konvensional, di samping mengemukakan beberapa alternatif kepada persoalan ini.