Perancangan, susunatur, rekabentuk serta penyimpanan dan pengaliran sesebuah stesen servis, khususnya di Malaysia / Ahmad Rosman Ahmad @ Abd Rokis - Ahmad Rosman, Ahmad @ Abd Rokis (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Kira kira 100 tahun yang lain, bermula dari penjualan minyak tanah pada tahun 1891 dan pada hari Rabu 10 Ogos 1910, satu peristiwa bersejarah telah berlaku dipinggir sebuah perkampungan kecil di Miri, Sarawak, disaat penduduk kampung memerhatikan sekutnpuian penggali minyak Shell, menggali telaga minyak yang pertama di Malaysia iaitu telaga Miri 1. Telaga minyak ini . merupakan telaga minyak komersil yang pertama di Malaysia. Ini adalah satu-satunya seiarah yang tidak dapat dilupakan oleh rakyat Malavsia . Bermula dari saat inilah, kegiatan carigali minyak di Malaysia makin berkembanq dengan pesatnya sehingga lahirnya beberapa buah syarikat petroleum baru seperti Petronas, Esso, Caltex dan sebagainya. Perkembangan yang amat menggalakkan ini sedikit sebanyak telah dapat membantu kerajaan dalam meningkatkan ekonomi negara.