Peranan ulama' dalam bidang pendidikan Islam di negeri Kelantan: suatu kajian khusus di antara tahun 1940 hingga 1990 / Prof. Madya Dr. Asiah Ali - Ali, Asiah (Pusat Pendidikan Islam, 2002)
Penulisan ini menyentuh tentang institusi-institusi pendidikan Islam di Kelantan di samping mengetengahkan ketokohan serta peranan ulama' di negeri tersebut sekitar tahun 1940 - 1990. Tidak ketinggalan juga disertakan beberapa saranan bagaimana sistem pendidikan Islam di Kelantan khususnya dan di negeri negeri lain amnya boleh diperkemaskan lagi bagi membolehkannya menghadapi cabaran semasa.