Filem Buai Laju-laju arahan U-Wei Haji Saari : satu analisis semiotik / Noor Bazura Baharuddin dan Abdul Ghafar Ibrahim - Baharuddin, Noor Bazura; Ibrahim, Abdul Ghafar (UPENA, 2008)
Esei ini menganalisis filem Buai Laju-laju (2004) arahan U-Wei Haji Saari dengan menggunakan kerangka teori semiotik filem seperti yang dianjurkan oleh Christian Metz dan Peter Wollen bagi mengkaji tanda-tanda terutamanya yang terdapat pada visual filem ini. Walau bagaimanapun, analisis ini hanya bertumpu kepada props dan latar set dalam filem Buai Laju-laju sebagai aspek mise-en-scene yang mempunyai signifikasi tertentu. Justeru, analisis yang dilakukan juga melihat props dan latar set ini dalam menyumbang kepada pembinaan tema dan naratif filem ini.