Pengisian budaya dalam filem Melayu / Rosini Jonit - Jonit, Rosini (UPENA, 2007)
Makalah ini mewacanakan tentang persoalan pengisian budaya dalam filem-filem Melayu. Sesungguhnya, peranan karyawan filem dalam melahirkan filem-filem yang bersifat nasional menjadi kompleks kerana penghasilan sesebuah filem itu berkait rapat dengan pasaran, seni dan masyarakat. Karyawan filem digesa agar menyumbang budaya positif sejajar dengan Kebudayaan Nasional sebagai panduan bagi pengisian budaya dalam karya filem mereka agar dapat membantu melahirkan generasi masyarakat Malaysia yang berilmu dan beupaya untuk membangunkan Malaysia. Makalah ini cuba meneliti persoalan-persoalan ini dengan membincangkan kedudukan dan hubungan budaya dengan filem Melayu serta cabaran-cabaran yang mengiringinya dan dibahaskan dalam rangka interaksi dan juga kontradiksi antara tiga sisi, iaitu masyarakat, seni dan kuasa pasaran.