Ruangan khas deklamasi denotatif deklamasi konotatif / Abdul Ghafar Ibrahim - Ibrahim, Abdul Ghafar (UPENA, 2006)
Tulisan ini menyorot aspek verbal-vokal-visual (tri-v) dalam puisi dari sudut kognitif, afektif dan psikomotor. Penulis juga melihat bahawa deklamasi puisi akan menjadi lebih cerdik dengan pemahaman teori Multiple Intelligences Howard Gardner.