Penerbitan filem dokumentari : satu tinjauan terhadap perkembangan sejarah dan teknologi / Raja Ahmad Alauddin - Alauddin, Raja Ahmad (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Esei ini cuba meninjau bagaimana perkembangan teknologi filem dikatakan mampu mempengaruhi pendekatan teknik persembahan sesebuah penerbitan filem dokumentari dengan melihat secara pintas lalu perkembangan sejarah filem dokumentari dunia dan membandingkannya dengan perkembangan genre tersebut di negara kita. Penulis cuba melihat sama adafaktor ketidakupayaan mengaplikasikan teknologi sebagai salah satu faktor penghalang kepada perkembangan genre tersebut di Malaysia.