Mengkaji potensi pembangunan pusat bandar Pelabuhan Klang / Ahmad Sazali Omar - Omar, Ahmad Sazali (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1994)
Pelabuhan Klang pada masa sekarang penting dalam sektor ekonomi di negara ini. Pelabuhan ini sudah terkenal di peringkat antarabangsa merupakan sebagai pelabuhan dan pintu masuk utama negara melalui jalan laut. Ketika ini, kawasan Pelabuhan Klang yang sebelumnya di kenali sebagai Port Swettenham di tadbir oleh Majlis Perbandaran Klang (MPK). Pelabuhan Klang mempunyai sebuah pusat bandar yang terletak tidak jauh dari tepian laut iaitu Pusat Bandar Pelabuhan Klang. Pusat bandar ini terletaknya pusat tumpuan kegiatan perniagaan, pentadbiran, sosial, hiburan dan sebagainya. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah untuk menampung keperluan penduduk bagi kawasan Pelabuhan Klang dan kawasan sekitarnya yang terhampir…