Penilaian semula status "industri" perfileman di Malaysia / Md. Rushdi Kubon Md. Shariff and Aidi Rahimi Haji Ibrahim - Md. Shariff, Md. Rushdi Kubon; Ibrahim, Aidi Rahimi (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Wujudkah Industri perfileman di Malaysia ? FINAS (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional) pula bukanlah industri filem negara. FINAS adalah badan terpenting membantu perkembangan aktiviti perfileman di Malaysia. Persoalan sejauh manakahpersada perfileman Malaysia bergelar "industri" amat suhar untuk dijawab. Setelah penutupan Studio Jalan Ampas, Industri filem Malaysia sudah tidak wujud lagi. Yang wujud adalah perniagaan filem di Malaysia iaitu perniagaan filem yang bergerak dalam struktur syarikatan. Tujuanpenulisan ini adalah untuk mengajak kita menilai semula status "Industri" tersebut dalam persada perfileman tanahair.