Penarek Becha : paradigma dalam sinema Melayu / Ayu Haswida Abu Bakar - Abu Bakar, Ayu Haswida (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Allahyarham Tan Sri P.Ramlee telah mencetuskan satu anjakan paradigma dalam dunia sinema Melayu melalui filem sulung arahan beliau, Penarek Becha yang diterbitkan oleh Shaw Brothers pada tahun 1955. Penulisan ini secara ringkasnya membincangkan bagaimana sentuhan kreatif beliau dalam filem ini berjaya melenyapkan pengaruh budaya India yang cukup dominan ketika itu.