Ruangan khas teks puisi sebagai refleksi imej alam Melayu / Abd. Ghafar Ibrahim - Ibrahim, Abd. Ghafar (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Pandangan menyeluruh seseorang individu terhadap kehidupan manusia dan alamnya dapat digambarkan melalui puisi. Puisi sebagai teks pengucapan di Alam Melayu telah sedia ada menjadi refleksi kepada imej Alam Melayu seperti yang diutarakan dalam tulisan berikutnya.