Keprihatinan yang luntur terhadap warga emas / Surina Nayan - Nayan, Surina (University Publication Centre (UPENA), 2006)
Malaysia sememangnya dikenali sebagai sebuah negara yang mempunyai masyarakat berbilang bangsa yang menghormati adat resam serta agama masing-masing. Di samping itu juga negara kita amat dikenali dengan rakyatnya yang berbudi bahasa tinggi serta peramah. Walau bagaimanapun, akhir-akhir ini kita dapati terdapat banyak berita yang dipaparkan di dada akhbar mengenai sifat murni menghormati sesama sendiri yang kian luntur di kalangan masyarakat kita pada hari ini. Lebih ketara lagi ialah lunturnya sifat keprihatinan masyarakat terhadap keperluan serta keinginan warga emas di sekeliling kita. Terdapat banyak faktor yang mendorong kepada pengabaian mereka yang menjerumus kepada peningkatan peruntukan serta penambahan bilangan penghuni warga emas di rumah orang tua. Pengabaian terhadap kebajikan mereka juga memberi kesan yang tidak baik kepada keluarga, masyarakat dan negara amnya. Dengan sebab itu langkah-langkah perlu diambil agar isu pengabaian warga emas ini tidak berlarutan tanpa mengambil apa-apa tindakan bagi mewujudkan masyarakat yang harmoni dan saling mengambil berat.