Aplikasi GIS menyokong pembuatan keputusan pemilihan tapak / Zakaria Mat Arof dan Khairil Afendy Hashim - Mat Arof, Zakaria; Hashim, Khairil Afendy (Unit of Research, Development and Commercialization (URDC),UiTM Perlis, 2004)
Pembuatan keputusan adalah agenda penting dan setiap yang terhasil ada impaknya. Impak yang positif bererti kesejahteraan dan begitu juga sebaliknya. Manakala pembuatan keputusan melibatkan data-data ruangan adalah lebih komplek kerana data-data yang digunakan bersifat spara tersusun. Kertas kerja ini mempamerkan kemampuan-kemampuan GIS dalam membantu analisis-analisis pembuatan keputusan yang terlibat dengan data-data ruangan untuk digunakan dalam membuat keputusan khususnya bagi menilai kesesuaian tapak cadangan pembangunan. Keperluan-keperluan dalam membuat keputusan dikaji dan diselarikan dengan kemampuankemampuan GIS. Spesifikasi dalam sistem ARCVIEW versi 3.1 telah digunakan dalam ilustrasi persembahan merujuk kepada kes analisis risiko banjir terhadap kesesuaian tapak cadangan pembangunan bagi lot 2705 Daerah SPS, Seberang Perai P. Pinang. Hasilnya menunjukan lot cadangan amat terdedah kepada risiko banjir. GIS didapati berupaya menjelaskan polar dan struktur elemen-elemeh langsung atau tidak langsung menyokong/mengekang kebanjiran terhadap sesuatu kawasan.