Hubungan antara Asabiyyah dan keruntuhan Kerajaan Baniumayyah : suatu analisis menurut Ibn Khaldun / Ahmad Sabri Osman - Osman, Ahmad Sabri (Unit of Research, Development and Commercialization (URDC),UiTM Perlis, 2004)
Kertas ini akan cuba membincangkan tentang persoalan 'asabiyyah yang dikaitkan dengan kebangunan dan kekuatan sesebuah kerajaan. Bagaimanapun dalam kertas ini penulis akan membincangkan tentang bagaimana 'asabiyyah juga menjadi faktor keruntuhan sesebuah kerajaan khususnya kerajaan Bani Umayyah yang memerintah selama hampir satu abad (41-132H/661- 750M). Ini berdasarkan teori yang telah dikemukakan oleh Ibn Khaldun dalam kitabnya yang tidak asing lagi iaitu Muqaddimah.