Kefahaman terhadap falsafah sains Islam sebagai pencetus perkembangan sains dan teknologi : satu tinjauan awal / S. Salahudin Suyurno - Suyurno, S. Salahudin (UPENA, 2006)
Falsafah Sains Islam menjadi pencetus kepada munculnya banyak kajian dan penemuan dalam bidang sains. Islam merupakan sebuah agama kemajuan yang mengarahkan penganutnya mencintai dan mengaplikasikan ilmu pengetahuan. Falsafah Sains yang berpandukan al-Quran dan al-Sunnah berjaya memimpin umat Islam menjadi umat cemerlang dan terbilang dalam segenap segi. Sains dan Teknologi merupakan bidang keperluan manusia, justeru itu jika ditinjau dari sudut sejarah perkembangan ilmu sains dan teknologi, dunia hari ini pasti mengakui sumbangan besar yang telah diberikan oleh umat Islam terdahulu. Islam melihat sains dan teknologi sebagai satu keperluan manusia. la berupaya melicinkan lagi perjalanan hidup mereka. Sains dan Teknologi yang dipandu berjaya melicinkan lagi kefahaman manusia terhadap konsep kejadian dan tujuan mereka diciptakan.