Sumber sains dan teknologi Islam / Rukiah Mohamad - Mohamad, Rukiah (UPENA, 2006)
Sains dan teknologi mampu membawa manusia kepada kemudahan dan kesenangan jika digunakan mengikut cara dan aturan yang digariskan oleh Islam. Artikel ini cuba menghuraikan sumber sains dan teknologi dalam Islam yang bersumberkan al-Qur'an dan al- Sunnah serta tidak menolak sumber akli dan juga dari tamadun yang lain.