Kuala Kubu Lama dan Kuala Kubu Bharu : Sejarah keujudannya / Ahmad Khairi Ramli - Ramli, Ahmad Khairi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Kuala'Kubu Merupakan salah sebuah tempat sejarah yang penting bagi negeri Selangor. Ianya terletak dalam Jajahan Ulu Selangor dan jauhnya dari ibukota Kuala Lumpur ialah 33 batu. Banyak telah diperkatakan tentang sejarahnya dan punca kepada lenyapnya bandar Kuala Kubu. Namun apa yang jelas masih banyak yang perlu dicungkil untuk mengetahui kisah yang sebenar, Atas kesedaran inilah maka didapati banyak usaha-usaha yang telah dijalankan baik oleh Persatuan Sejarah Selangor mahupun oleh orang-orang perseorangan.