Konsep dan falsafah Pendidikan Islam / Halipah Hamzah - Hamzah, Halipah (UPENA, 2006)
Asas peradaban Islam adalah pendidikan yang komprehensif bersumberkan kepada al-Qur'an dan al-Sunnah. Islam memandang serius segala bentuk pendidikan terutamanya pendidikan rohani, kemerdekaan dan akhlak. Pendidikan Islam memiliki falsafah dan matlamat yang murni serta unggul. Pendidikan Islam juga lebih menekankan kepada pembangunan individu yang melibatkan aspek fizikal, rohani dan akhlak. Pendidikan Islam menyampaikan ilmu mengenai ketuhanan Allah SWT dan dengan pengetahuan inilah manusia mengenali asal-usul dan kedudukan dirinya serta memberi pengiktirafan kepada Penciptanya Allah SWT Pendidikan Islam bertujuan untuk melahirkan seorang individu Muslim yang baik dan seterusnya menjadi seorang yang profesional atau bersifat profesional. Rasulullah SAW adalah merupakan satu-satunya model pembentukan sahsiah yang patut diteladani oleh seluruh umat Islam khususnya ahli-ahli pendidikan Islam. Kesempurnaan dan keidealan sahsiah dan peribadi Rasulullah SAW ini dijelaskan dalam sabda Baginda yang bermaksud: "Sesungguhnya aku diutuskan bagi menyempurnakan akhlak yang mulia."