Keperluan kursus kemahiran membaca al-Qur'an di IPT : kajian di UiTM Shah Alam / Siti Fatimah Sudin and Nafisiah Hj. Abdul Rahman - Sudin, Siti Fatimah; Abdul Rahman, Nafisiah (UPENA, 2005)
Peredaran zaman turut mempengaruhi tahap minat umat Islam terhadap pembacaan al-Qur'an. Pengaruh persekitaran yang penuh dengan nilai-nilai keseronokan dan melalaikan menjadikan umat Islam kurang memberi tumpuan terhadap bacaan al-Qur'an dengan betul. Rata-rata umat Islam bila disoal menyatakan pernah menghadhiri kelas bacaan al-Qur'an, namun peringkat pembelajaran tersebut hanya ditumpukan pada peringkat umur kanak-kanak di peringkat sekolah rendah. Kesan dari cara pembelajaran tersebut menjadikan para remaja kurang mahir pembacaan mereka apabila berada di peringkat sekolah menengah dan peringkat IPT. Menyedari hakikat tersebut penulis berminat untuk meneliti sejauh mana ketepatan andaian tersebut terhadap para pelajar UiTM. Justeru itu satu kajian telah dilakukan dan hasilnya dapatlah dikongsi bersama.